Lateks Alerjisi

“Ameliyathanede eldivenle çalışmaya başladığımdan bu yana öksürük ve nefes darlığı şikâyetlerim arttı, çocuğum balonla oynadıktan sonra hapşırmaya ve öksürmeye başladı ve dudakları şişti, sonda ile film çekildikten sonra tüm vücudunda kızarıklık oldu.” Lateks alerjisi olanların en sık başvurduğu şikâyetler bunlardır.

Lateks alerjisi belirtileri nelerdir?

Özellikle temas eden bölgelerde örneğin eldiven kullananların ellerinde kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, derinin kuruması, sertleşmesi gibi şikâyetlere olabilir. Lateks parçacıkları hava yoluyla alınırsa öksürük, nefes darlığı, hırıltı-hışıltı-vizing gibi astım şikâyetlerine veya hapşırık, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, c-burun akıntısı gibi alerjik rinit şikâyetlerine neden olur. Lateks alerjisi anafilaksi (alerjik şok) yaparak ölüme neden olabilir.

Lateks alerjisi olanlarda hangi besinlere alerji görülebilir?

Lateks alerjisi olanlarda

  1. Muz
  2. Avakado
  3. Kestane
  4. Kivi

alerjisi görülebilir. Daha nadiren patates ve midyeye karşı alerji olabilir. Bu nedenle lateks alerjisi varsa bu besinlere karşı alerji olup olmadığı araştırılmalaıdır.

Lateks alerjisi teşhisi nasıl konulur?

Öncelikle çok dikkatli bir hasta görüşmesi ve muayene, ardından alerji deri testleri ve kanda alerji testleri yapılabilir. Daha sonra gerek görülürse hasta hastane koşullarında, doktor kontrolünde lateks malzeme ile temas ettirilerek şikâyet gelişip gelişmeyeceği takip edilir.

Lateks alerjisi tedavisi nasıl yapılır?

Birinci seçenek mümkün olan en az temastır. Takipte şikâyetler devam ediyorsa lateks içermeyen tıbbi malzemeler kullanılmalıdır.

Lateks nedir?

Lateks doğal kauçuk ağacının özsuyudur. Kauçuk ağacının üzerinde açılan yarıklardan akan süt kıvamında akışkan bir sıvıdır. Günümüzde en çok Güneydoğu Asya’da üretilmektedir. Lateks kauçuk ağacından toplandıktan sonra bir takım kimyasal işlemlerden geçirilir ve sonra balon, eldiven, sonda, kateter (damar içinde uzun süre kalan sıvı yolu) ve kondom gibi malzemeler üretilir. Özellikle 1980’li yıllardan sonra eldiven kullanılması, sonda uygulaması ve cerrahi girişim gibi işlemlerin artması ile lateks alerjisi sıklığı artmıştır.