İmmunoglobulin E (IgE)

Yazar: Prof.Dr.Ersoy Civelek

Çocuk Alerji İmmünoloji Uzmanı

Alerji vücudun normalde vücuda zararlı olmayan ve bağışıklık sistemi tarafından zararsız olarak tanınan bazı maddeleri (süt, yumurta, balık, kuruyemiş, polen, ev tozu akarı ve küf gibi)  “yabancı” veya “zararlı” olarak tanıması ve tepki vermesi sonucunda ortaya çıkan olaylara verilen genel isimdir.

Bu tepkinin ortaya çıkmasında eozinofil gibi pek çok hücre ve kimyasal madde rol oynar. Bu kimyasal maddelerin en önemlilerinden biri İmunglobulin E (IgE) dir.


Prof.Dr.Ersoy Civelek. Görüntülü online görüşme randevu 0532 1528752


İmmünglobulin E (IgE) niye yükselir (Hangi hastalıklarda yükselir)?

Bazen IgE değeri yüksek olan hastalarda tüm araştırmalara rağmen sebep bulunamayabilir. Bu hastalar takip altına alınır.

İmmunoglobulin E (IgE)

İmmunglonulin E (IgE) vücutta en az bulunan immünglobulindir (Antikordur). IgE yaklaşık 50 yıl önce 1967 yılında keşfedilmiştir. Bağışıklık sistemine ait hücreler tarafından üretilmektedir.

IgE paraziter hastalıklara, özellikle bağırsak parazitleri olmak üzere parazit hastalıklarına karşı savunmada önemlidir.

IgE, özellikle bağışıklık sistemi hücrelerini aktive ederek ve alerji maddelerinin bu bağışıklık hücrelerine tanıtılmasında görev alarak alerjik hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynar.

Total İmmunoglobulin E (Total IgE):

Özel bir alerji maddesine karşı üretilmemiş kanda buluna genel IgE düzeyidir. Alerjik hastalıklarda yükselebilir. Ancak IgE’si yüksek olan her kişide alerjik hastalık olmayabileceği gibi, alerjik hastalığı olan bazı kişilerde de IgE normal olabilir. Bu noktada doktor hasta görüşmesi çok önemlidir.

Spesifik IgE nedir?

Spesifik IgE kanda bulunan alerjik maddeye karşı o madde için özel üretilen IgE demektir. Örneğin yumurta akı spesifik IgE yumurta akına karşı, ev tozu spesifik IgE ev tozuna karşı üretilmiş spesifik IgE demektir. Bu maddelerin ölçülmesi alerjik hastalıkların tanısında yardımcı olabilir. Ancak teşhis sadece bu test sonuçlarına göre konulmaz.

Total ve spesifik IgE nasıl ölçülür?

Bu testler kan alınarak yapılır. Özel geliştirilmiş test yöntemleri ile kanda total ve spesifik IgE’nin ne düzeyde olduğu ölçülür. Burun akıntısında, göz yaşında ve bronşlardan alınan sıvılarda da spesifik IgE ölçülebilmektedir ancak bu ölçümler hastalara teşhis koyma amacıyla değil araştırma amacıyla yapılmaktadır.

Hangi maddelere karşı spesifik IgE ölçülebilir?

Kanda yaklaşık 600 farklı maddeye Karşı spesifik IgE ölçülebilmektedir. Bunlar:

  • Kedi, köpek veya diğer tüylü hayvanlar
  • Besin alerjenleri
  • Çayır, ağaç ve ot polenleri
  • Parazitler ve mikroorganizmalar
  • Mantarlar
  • Arı zehri
  • İlaçlar

İmmunglobulinler (Antikorlar)  nedir?

İmmunglobulinler bağışıklık sisteminde görevli akyuvarların bir grubunu oluşturan B lenfositler tarafından yapılır.

Beş çeşit İmmunglobulin (Ig) [Antikor] vardır.

  • İmmunglobulin A (IgA): Daha çok vücudun iç kısmını döşeyen zarların üzerinde bulunur ve mikroplara karşı ilk savunma mekanizmalarından biridir. Mikropların zarların üzerine yapışmasını engeller.
  • İmmunglobulin M (IgM): Mikroplara karşı ilk üretilen antikordur. Mikropların üzerini kaplayarak bağışıklık sistemi hücrelerinin onları daha kolay öldürmesini sağlar.
  • İmmunglobulin G (IgG): Vücutta en fazla bulunan antikordur. Mikroplara karşı IgM’den sonra IgG üretilir. Bu antikorun ömrü IgM’den daha uzundur. Mikropların üzerine bağlanarak öldürülmelerini kolaylaştırır
  • İmmunglobulin D (IgD): Vücuttaki miktarı çok azdır. Bağışıklık hücrelerinin farklılaşması ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
  • İmmunglobulin E (IgE): Vücudun parazitlere karşı savunulmasında görev alır. Ayrıca alerjik hastalıklar gelişmişse yükselir.